Angajări Șoferi Cea mai mare platformă de angajări șoferi din România

Ilie Matei, Omul șoselelor – interviu

Întrebări și răspunsuri cu Ilie Matei, „Omul șoselelor”: „Eu sunt doar un șofer, unul dintre ei, dintre miile de oameni ce unesc punctele cardinale!”

Ilie Matei este unul dintre cei mai cunoscuți șoferi profesioniști din România, notorietatea datorându-i-se prezenței sale în mediul online, dar și acțiunilor și felului în care „spune lucrurilor pe nume”. Este, de asemenea, inițiatorul Comunității Șoferilor Profesioniști fără Experiență – cspfe.ro -comunitate online cu peste 34 de mii de membri activi.



„Omul șoselelor” –acesta fiind apelativul pe care îl folosește în on-line- este unul dintre cei peste 150 de mii de români care lucrează pe camioanele ce tranzitează Europa. Îndrăgit de foarte mulți colegi de breaslă, criticat de alții, Ilie Matei rămâne, în ciuda notorietății sale, un om modest, cu principii solide de viață, un familist convins, o persoană care pune mare preț pe fidelitate și corectitudine.

În on-line, „Omul șoselelor” tratează, pe pagina sa de socializare și pe blog, în stilul său caracteristic (are talent de povestitor, postările sale nu plictisesc n.red.) subiecte de interes maximum pentru colegii de breaslă. Cei care îi citesc postările spun că Ilie Matei are un mod realist de a prezenta problemele comunității șoferilor profesioniști, de a propune soluții, de a „spune lucrurilor pe nume”, din dorința de a participa la schimbarea lor. Iată ce spune unul dintre urmăritorii săi: „un "Om al șoselelor" cu un caracter desăvârșit, onest și inteligent. Ne încântă, amuză, întristează și de cele mai multe ori, ne trezește la realitate prin articolele scrise. Bravo, Ilie Matei! Un om de nota 100!”

De-a lungul anilor, Ilie Matei a ajutat, prin campaniile umanitare organizate cu sprijinul comunității cspfe.ro, foarte mulți șoferi și familiile lor. Nu rămâne vreodată indiferent la problemele altora, fiind o persoană care, o dată ce se implică în ceva, duce acțiunea la bun sfârșit.

Răspunsul la întrebări precum: va scrie sau nu Ilie Matei o carte bazată pe experințele sale de șofer profesionist; cum reușește să îmbine viața de familie cu timpul petrecut la volan, cu slujba sa-despre care spune: „nu concep viața fără meseria asta” … îl puteți afla citind interviul de mai jos. Îi mulțumim lui Ilie Matei pentru disponibilitatea sa!

Reporter: Cum este trecerea de la angajat la antreprenor și cu ce probleme te confrunți ca antreprenor?
Ilie Matei: Nu mă consider antreprenor, ci doar un șofer care lucrează cu un camion propriu. Antreprenorii nu lucrează la baza piramidei, ci, de obicei, dau indicații. Nu cred că voi ajunge niciodată un antreprenor de acest fel, ar însemna să îmi schimb radical modul de gândire și la vârsta asta nu prea sunt dispus să o fac.

Reporter: Știm că ești la început de drum, îți urăm succes, dar ce ne poți povesti despre planurile de viitor ale companiei tale?
Ilie Matei: Mulțumesc! Da, ne vom dezvolta, vor veni colegi noi, deja pregătesc terenul, am câțiva oameni în stand by, dar trebuie făcuți pașii precaut, din cauza acestei perioade de recesiune.

Reporter: Din punctul tău de vedere, ne poți spune dacă și cum ajută sau încurcă noul pachet de mobilitate-pachet de legi pentru industria transporturilor?
Ilie Matei: Pachetul de Mobilitate a fost gândit de niște persoane (unii-adaugă, zâmbind cu subînțeles, Ilie Matei) care s-au vrut interesanți și au creat un fiasco! Nu ajută nici angajatorii, nu ajută nici șoferii. În spatele acestui pachet de mobilitate au fost câteva sindicate puternice și ca să le fie închisă gura, au făcut această ciorbă. Nu cred că se vor aplica amenzi sau dacă vor exista, atunci vor fi niște sume modice. Este un circ cu spectatori cărora nu le plac clovnii, așa cred eu că este pachetul. Nu avantajează pe nimeni, nici măcar pe vesticii pentru care a fost gândit. Pentru ei era gândit să le fie favorabil.

Reporter: Sunt voci care susțin că din ce în ce mai mulți antrepenori renunță la propriile camioane din cauza scumpirilor. Tu cum faci față scumpirilor?
Ilie Matei: Da, sunt voci care susțin acest lucru, acest adevăr și nu sunt doar români. Acum se dă testul pentru multe companii care funcționau din inerție. Sincer, este o perioadă dificilă și nu știu câți vor depăși perioada aceasta. De aici nu mă exclud nici eu, există un risc mare de insolvență pentru toți în perioada aceasta mai ales dacă nu calculăm corect pașii pe care îi urmăm, îi facem și nu obținem prețul apropiat măcar de cel corect.

Reporter: Ce părere ai despre internauții care comentează negativ la fiecare postare a ta, inclusiv la anunțurile de angajare?
Ilie Matei: Este o chestie normală să comenteze negativ. Nu este că au neapărat o părere contra, pur și simplu, mulți nu admit ideea că altcineva este mai cunoscut sau poate vorbi altfel sau are alte realizări. Și să știi că invidia între șoferi nu este atât de mare ca aceea dintre antreprenori. Dar eu, nefiind nici antreprenor, dar nici doar șofer, nu dau doi bani pe insultele sau părerile negative. Publicitatea cu impact mai mare este cea negativă, ca idée!

Reporter: Cum îți ocupi timpul liber, având în vedere că ești departe de cei dragi? Cum gestionezi distanța dintre tine și familia ta?
Ilie Matei: Mda, este o chestiune sensibilă cu care este greu să mă acomodez chiar după toți anii aștia de meserie. Copiii s-au născut cu mine pe drum, pentru ei este o normalitate, căci nu cunosc un alt eu cu un alt program. Ruxandra, soția mea, a făcut totul în locul meu și o admir și o respect pentru asta. Nu prea știu să fiu tată și nici nu cred că mai pot recupera.

Reporter: Care au fost cele mai grele trei momente din anii tăi ca șofer profesionist?
Ilie Matei: Hmmm! Trei zile pe marginea șoselei în Spania pentru a veni un turbo din România căci mi se stricase. Erau 46° afară, mâncarea mi s-a stricat, apa am raționalizat-o. Apoi au fost patru zile la -18°noaptea cu pompa de apă spartă. Este mult de povestit, îmi amintesc cum îmi curgeau lacrimi de frig noaptea. Și a treia chestie cu care nu mă voi obișnui niciodată, va fi mereu moment greu, este lipsa lor, a copiilor și a soției, nu-s obișnuit să mănânc singur, ei îmi lipsesc permanent.

Reporter: Am văzut că ai inițiat și te-ai ocupat de multe campanii umanitare, cum a răspuns comunitatea CSPFE.ro vis-a-vis de aceste campanii umanitare?
Ilie Matei: Sincer, am pierdut mulți apropiați din cauza acestor campanii umanitare. Majoritatea au considerat că-s ori inutile ori că-s făcute pentru imagine și, deoarece greșeau, a trebuit să renunț la ei. Nu-s cel mai sentimentalist om, dar îmi este greu când pierd prieteni. Scopul final este mai important decât figurile și reproșurile unora. Se micșoareză permanent cercul celor implicați și văd, simt asta. Mulți șoferi stau în jurul meu și al trupei cspfe.ro doar pentru a ieși puțin în evidență. Cu prima ocazie oferită, ne vor da palme, am trăit asta de sute de ori în ultimii ani. Cei mai fideli grupului îți întorc spatele sau încep niște bârfe inutile exact când ai nevoie de ei. Puțini supraviețuiesc anilor în Comunitatea șoferilor profesioniști fără experiență (cspfe.ro), aici mă refer la grupul restrâns. Poate este vina mea, nu știu. Pot să spun că sunt obsedat de fidelitate și probabil așteptările mele uneori sunt prea mari de la oameni. Da, dacă mă gândesc mai bine, din acest punct de vedere, este vina mea.

Reporter: Ce sfaturi poți să oferi unui coleg care este la început de drum? Ești model de urmat pentru mulți!
Ilie Matei: Nu-s un model pentru nimeni, nici măcar pentru mine. Poate că scriu binișor, dar asta nu mă face un șofer mai bun ca ai mei colegi de breaslă. Sunt mediocru pe șoferie, începător pe bussines, am lipsuri la capitolul soț și tată și singurul meu atuu este că nu concep viața fără meseria asta. Ca începător, îi sfătuiesc să nu tragă concluzii în primele luni și să fie precauți, să își asculte instinctele de fiecare dată. Aici nimic nu este roz, dar nici negru ca dracu nu este!

Reporter: Și ultima întrebare: ai de gând să scrii o carte în care să povestești experiențele tale? Scrii mult pe pagina de Facebook, aceasta este foarte urmărită și apreciată. Cu siguranță vor exista oameni care vor cumpăra cartea ta!
Ilie Matei: Dacă aș scrie o carte sau dacă aș povesti toate culisele grupului și ale vieții mele pe șosele pe acre cirul, cu lux de amănunte, mulți ar avea de suferit la nivel personal, la nivel familial, la nivel de integritate și nu voi face asta. Sunt foarte atent la ce scriu, la ce îmi iese pe gură pentru că anii aceștia petrecuți între ei, între colegii mei, m-au făcut să cunosc și povești frumoase, funny, dar și câteva de-a dreptul îngrozitoare. Da, voi scrie o carte, dar niciodată nu va cuprinde toate amănuntele. Încă am scrupule și față de cei care mi-au greșit sau m-au înjosit.Vezi tu, cred că aveam mai mulți prieteni dacă nu eram atât de viral în online. Am pierdut mulți oameni buni de lângă mine din cauza asta, poate este și vina mea, poate…. habar nu am. O carte va fi la un moment dat, dar scrisă cu atenție. Îmi trebuie timp pentru asta și deocamdată nu îl am.

Vă mulțumesc pentru că ați considerat important să îmi acordați acest spatiu pe site-ul dvs! Eu sunt doar un șofer, unul dintre ei, dintre miile de oameni ce unesc punctele cardinale. Pe șosele ne avem doar unii pe ceilalți!

Cu stimă!

Distribuie:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Te-ar putea interesa şi:

Marvicon: Lider în Inovația Transporturilor Rutiere Europene

Marvicon: Lider în Inovația Transporturilor Rutiere...

Descoperă cum Marvicon revoluționează industria transporturilor europene prin adaptabilitate și inovație continuă.
Industria Transporturilor și Festivalurile din domeniu

Industria Transporturilor și Festivalurile din domeniu

În ciuda provocărilor economice globale, inclusiv a pandemiei care încă își lasă amprenta asupra lumii, industria transporturilor din…
Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Profesia de șofer profesionist vine, de multe ori, la pachet cu mai multe compromisuri pe care le face…