Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Profesia de șofer profesionist vine, de multe ori, la pachet cu mai multe compromisuri pe care le face șoferul, iar unele dintre ele îi pot afecta sănătatea. Orele petrecute la volan, pe drumuri, pot avea impact negativ asupra stării de sănătate;un șofer nu are timp să își gătească mâncare sănătoasă în fiecare zi, nu face suficient sport, consumă fast-food etc. Tocmai pentru a evita problemele de sănătate și a îi ajuta pe șoferi să aibă un stil de viață cât mai sănătos, am solicitat sfatul unui cunoscut specialist în nutriție din județul Gorj. În interviul pe care îl puteți citi mai jos veți găsi sfaturi care vă pot ajuta să combateți sedentarismul, proastele obiceiuri din alimentația zilnică și alte alegeri care vă pot costa sănătatea.

Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Cosmin Văduva, specialist în nutriție, oferă soluții practice pentru menținerea unui stil de viață sănătos! „Șoferii profesioniști se confruntă cu provocări unice!”

Profesia de șofer profesionist vine, de multe ori, la pachet cu mai multe compromisuri pe care le face șoferul, iar unele dintre ele îi pot afecta sănătatea. Orele petrecute la volan, pe drumuri, pot avea impact negativ asupra stării de sănătate; Un șofer nu are timp să își gătească mâncare sănătoasă în fiecare zi, nu face suficient sport, consumă fast-food etc. Tocmai pentru a evita problemele de sănătate și a îi ajuta pe șoferi să aibă un stil de viață cât mai sănătos, am solicitat sfatul unui cunoscut specialist în nutriție din județul Gorj. În interviul pe care îl puteți citi mai jos veți găsi sfaturi care vă pot ajuta să combateți sedentarismul, proastele obiceiuri din alimentația zilnică și alte alegeri care vă pot costa sănătatea. Cosmin Adrian Văduva, fost atlet de performanță, vă oferă soluții practice pentru menținerea unui stil de viață sănătos! „Am dezvoltat o legătură specială cu șoferii de camion datorită prietenului meu din copilărie, care activează în această industrie. Această conexiune m-a făcut să înțeleg provocările unice cu care se confruntă acești profesioniști și să le ofer soluții practice pentru menținerea unui stil de viață sănătos, indiferent de circumstanțele lor”, spune specialistul în nutriție. Ceea ce are de spus Cosmin Văduva despre Alimentația și Sedentarismul la Șoferi va ajuta nu doar șoferii profesioniști, ci pe oricare dintre noi!

Reporter: Cine este Cosmin Adrian Văduva? Ce vă recomandă?
Cosmin Adrian Văduva: Sunt pasionat de sport și nutriție și am o experiență de peste 10 ani în aceste două domenii. Am fost atlet de performanță și am evoluat într-o carieră în care îmi propun să îi ajut pe oameni să atingă obiectivele lor de slăbit și să adopte un stil de viață sănătos. Îmi dedic energia și cunoștințele pentru a inspira oamenii să facă schimbări pozitive în viața lor. Am dobândit înțelepciune și experiență lucrând cu sportivi de performanță, explorând eficiența diferitelor alimente și strategii nutriționale. Această experiență m-a ajutat să înțeleg ce funcționează și să dezvolt abordări personalizate pentru fiecare individ. În mod special, am dezvoltat o legătură specială cu șoferii de camion, datorită prietenului meu din copilărie care activează în această industrie. Această conexiune m-a făcut să înțeleg provocările unice cu care se confruntă acești profesioniști și să le ofer soluții practice pentru menținerea unui stil de viață sănătos, indiferent de circumstanțele lor. În esență, scopul meu este să devin un ghid pentru cei care doresc să slăbească și să își îmbunătățească starea de sănătate. Prin îmbinarea pasiunii pentru sport, nutriție și înțelegerea individuală, mă străduiesc să inspir și să transform viețile celor care apelează la mine, în bine!

Reporter: De ce este importantă alimentația și sportul pentru șoferi?
Cosmin Adrian Văduva: Cunosc fenomenul și am prieteni care practică această meserie. Desigur, este o meserie frumoasă, dar în același timp, este și o meserie dură, care te poate transforma într-o persoană sedentară. Sedentarismul, așa cum arată noile studii, aduce cu sine o serie de afecțiuni, precum boli cardiovasculare (de inimă), înfundarea arterelor și dureri de coloană vertebrală, cauzate de poziția folosită în intervalul îndelungat petrecut zilnic la volan. Alimentația și activitatea fizică vor contribui la menținerea sănătății șoferilor, vor ajuta la economisirea banilor (dacă ai grijă de sănătatea ta nu mai dai bani pe analize și medicamente) și îi vor menține în formă.

Reporter: Care sunt recomandările pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată?
Cosmin Adrian Văduva: Simplificarea și imaginația sunt cheia. Există multe rețete simple și ușor de preparat, cum ar fi tonul cu salată verde, orezul fiert și păstrat la frigider pentru câteva zile, ouăle fierte cu legume crude, iaurtul cu fulgi de ovăz și fructe de pădure. Însă trebuie să evităm anumite alimente, cum ar fi: cârnații consumați zilnic, mâncarea fast-food din stațiile de alimentare, cipsurile și dulciurile.

Reporter: Având în vedere faptul că un șofer de camion este presat de timp și nu are întotdeauna opțiunea de a găti, cum poate să facă alegeri mai sănătoase când comandă fast food, evitând anumite ingrediente care ar putea afecta sănătatea sa, luând ca exemplu kebab-ul?
Cosmin Adrian Văduva: Îmi imaginez că nu este ușor să gătești când timpul este limitat, dar când șoferii sunt presați de timp și au ocazia să-și cumpere un kebab, recomandarea mea este să renunțe la sosuri. Din cauza rutinei meseriei, sosurile eliberează cantități mari de dopamine, hormonul plăcerii, și de aici este doar un pas către dependența de mâncărurile tip fast food. De preferat, pe lângă carnea din kebab, să fie generoși cu legumele. De reținut să nu se creeze o obișnuință din a mânca kebab, chiar și fără sosuri.

Reporter: În contextul unui program solicitant, cum realizezi o alimentație echilibrată?
Cosmin Adrian Văduva: Din consultatiile mele cu șoferii, am dedus că foarte mulți dintre aceștia consumă dulciuri și cipsuri pentru a rămâne concentrați la volan, însă aceste alimente pot contribui la creșterea colesterolului. Ideal ar fi să înlocuim aceste gustări cu alune crude, sâmburi de nucă, caju sau legume crude, cum ar fi morcovii, ardeiul capia, castraveții etc.

Reporter: Ce rol joacă hidratarea în menținerea sănătății și a capacității de concentrare a șoferilor de camion pe timpul călătoriei?
Cosmin Adrian Văduva: Hidratarea nu înseamnă consumul de sucuri carbogazoase, ci doar consumul de apă plată sau apă minerală, la care pot fi adăugate felii de lămâie (fără zahăr). Aceasta va ajuta șoferii să rămână hidratați și le va aduce multe beneficii pentru sănătate. În plus, îi va ajuta să rămână concentrați în timpul șofatului.

Reporter: Cum pot o alimentație sănătoasă și exercițiile regulate să sprijine sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular pentru șoferii de camion?
Cosmin Adrian Văduva: Înțeleg că de multe ori timpul liber nu le permite să facă anumite exerciții, însă plimbările ar trebui incluse în rutina zilnică a șoferilor, în special după o zi lungă de condus. Cu cât mai mulți pași fac șoferii în fiecare zi, cu atât inima lor va fi mai sănătoasă și implicit îi va ține departe de cheltuielile legate de sănătate.

Reporter: Ce strategii de gestionare a stresului puteți sugera pentru șoferii de camion, având în vedere provocările și presiunile specifice meseriei?
Cosmin Adrian Văduva: Pentru ca șoferii să aibă o sănătate mentală cât mai sănătoasă, aceștia ar trebui să aibă un plan personal, cum ar fi să asculte podcast-uri educative, să participe la cursuri de dezvoltare personală sau educație financiară. Aceste cursuri pot contribui la dezvoltarea lor ca indivizi. Timpul petrecut în cabină oferă o oportunitate unică de auto-dezvoltare, în timp ce ei sunt în același timp plătiți. Aceasta este o oportunitate rară în alte meserii.

Reporter: Ce sfaturi puteți oferi șoferilor de camion pentru a menține o greutate corporală sănătoasă și a preveni creșterea în greutate în contextul meseriei?
Cosmin Adrian Văduva: Șoferii de camion, ca și noi toți, de altfel, ar trebui să limiteze consumul de pâine și alte alimente de patiserie, să elimine, pe cât posibil, zahărul din alimentație, să reducă consumul de grăsimi și alimente procesate, prăjeli și băuturi carbogazoase. Astfel, vor observa o scădere în greutate fără să realizeze. Un alt aspect important este consumul moderat de alcool.

Reporter:Cum pot șoferii de camion să-și organizeze mesele în timpul călătoriilor, având în vedere că nicio zi nu seamănă cu alta și nu au acces în mod regulat la supermarket?
Cosmin Adrian Văduva: Așa cum am menționat mai sus, șoferii ar trebui să se organizeze din timp pentru a cumpăra alimentele care îi ajută să-și mențină sănătatea și forma fizică.

Reporter: Ce impact are consumul excesiv de alcool asupra șoferilor profesioniști în ceea ce privește sănătatea lor fizică și mentală pe termen scurt și lung?
Cosmin Adrian Văduva: Din nefericire, datele statistice arată că, în rândul șoferilor, consumul de alcool este în creștere continuă. Dincolo de consecințele legale, alcoolul, inclusiv berea, favorizează un surplus caloric care poate duce la acumularea de grăsime abdominală, adesea etichetată ca „burtă de bere”. Consumul excesiv de alcool implică riscuri majore pentru sănătate precum afectarea ficatului și probleme cardiovasculare. Având în vedere responsabilitățile pe care le au șoferii, alcoolul în exces poate afecta negativ nu doar sănătatea fizică a acestora, dar și pe cea psihologică. Prin urmare, moderația și responsabilitatea reprezintă cuvinte cheie pentru șoferii de camion. Este o responsabilitate etică pe care și-o asumă față de ei înșiși, față de familie, dar și față de siguranța celorlalți participanți la trafic.

Pe Cosmin Văduva îl găsiți pe paginile de social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Te-ar putea interesa şi:

Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Profesia de șofer profesionist vine, de multe ori, la pachet cu mai multe compromisuri pe care le face șoferul, iar…
Șoferi vs. Dispeceri - interviu

Șoferi vs. Dispeceri - interviu

Adina Iuliana Ioniță : „«Războiul» acela între dispeceri și șoferi este doar în mintea noastră! Eu am ales să le…
Universitatea din Petroșani, tradiție în excelența academică! Absolvenții cu specializarea „Ingineria transporturilor și a Traficului”, căutați pe piața muncii europene

Universitatea din Petroșani, tradiție în excelența academică! Absolvenții...

Într-o lume aflată în permanentă schimbare și dezvoltare, fiecare tânăr absolvent de liceu își dorește să aleagă cea mai potrivită…