Șoferi vs. Dispeceri – interviu

Adina Iuliana Ioniță : „«Războiul» acela între dispeceri și șoferi este doar în mintea noastră! Eu am ales să le fiu colegă, căci șefi sunt peste tot!” Relația dintre dispecer și șoferi se numără printre cele mai importante din domeniul transporturilor. Acest lucru reiese clar și din discuțiile pe care le-am purtat cu următoarea noastră intervievată.

Șoferi

vs.

Dispeceri

„«Războiul» acela între dispeceri și șoferi este doar în mintea noastră!
Eu am ales să le fiu colegă, căci șefi sunt peste tot!”

Adina Iuliana Ionita - CSPFE ro
Relația dintre dispecer și șoferi se numără printre cele mai importante din domeniul transporturilor. Acest lucru reiese clar și din discuțiile pe care le-am purtat cu următoarea noastră intervievată, dispecer de ceva vreme, o persoană care înțelege acest lucru. Buna comunicare dintre un dispecer și șofer este elementul cheie într-o relație pozitivă. Așa cum spun și specialiștii, comunicarea clară duce la o mai bună înțelegere a problemelor fiecărei părți, așa cum se întâmplă în orice altă relație. De asemenea, ajută la o mai bună relaționare, care duce la o acțiune eficientă – lucru așteptat de toată lumea. Cei doi trebuie să evite certurile, să priceapă că fiecare trebuie să facă față zilnic stresului de la locul de muncă, orelor lungi petrecute în spatele monitorului sau al volanului, să înțeleagă activitatea celuilalt, să înțeleagă că și unul și celălalt trebuie să facă față unor dificultăți și provocări zilnice și să îi acorde celuilalt importanța cuvenită, și respectul, bineînțeles. Atât șoferul, cât și dispecerul trebuie să pună preț pe echilibrul dintre toleranță și persuasiune, niciunul nu trebuie să se creadă superior celuilalt. Asemenea situații mai apar, este adevărat, însă trebuie depășite, căci de aici pot apărea multe probleme care sunt mai greu de rezolvat.

Adina Iuliana Ioniță are 30 ani și lucrează ca și coordonator transport în cadrul unei importante companii de transporturi de mai bine de trei ani. A pornit de la zero și a învățat totul pe parcurs, dând dovadă de deschidere și având norocul de a lucra cu profesioniști. Pentru a fi un bun dispecer, un bun coordonator de transporturi, Adina Iuliana Ioniță spune că trebuie să îți asumi fiecare decizie pe care o iei, să o gândești ca fiind soluția cea mai bună pentru toate părțile implicate și să ai răbdare, dând mereu dovadă de responsabilitate. Atât dispecerul, cât și șoferul trebuie să înțeleagă că fac parte dintr-o echipă și dacă se întâmplă așa, lucrurile bune vin de la sine sau, măcar, se împlinesc cu mai puțin efort. Îi place mult ceea ce face, o ține mereu în priză, s-a implicat și în proiecte care au impact asupra comunității CSPFE și a pus mereu „umărul” la dezvoltarea ei. De-a lungul anilor, a învățat să își împartă timpul în așa fel încât la final de zi să poată spune că este mulțumită de ce a realizat. Pornind de la idea că șoferul și dispecerul fac parte din aceeași echipă, Adina Iuliana Ioniță a găsit mereu modalitatea să facă „să meargă” această relație: „Aș prefera să mă gândesc la soluții, cum ne putem face treaba în mod profesionist, cum ne oferim ajutorul reciproc, cum comunicăm și întreținem relația sofer-dispecer. Cred că trebuie să realizăm că unii fără ceilalți nu putem funcționa! Eu am ales să le fiu colegă, căci șefi sunt peste tot”.

Așadar, vă invităm să citiți un interviu despre relația dispecer-șofer, despre respect, buna comunicare, provocările și responsabilitatea pe care fiecare o are!

Reporter: Mulțumim pentru că ai fost de acord să discutăm! Ne poți spune, în prezent, la ce companie activezi și cum ai ajuns să lucrezi ca și coordonator în transport?
Dispecer: Vă mulțumesc și eu pentru faptul că ați ales să mă cunoașteți mai bine! Este o onoare pentru mine! De aproximativ 3 ani și jumătate activez în cadrul companiei Alex International Transport 94 din București și consider că până acum, firma aceasta a fost cea mai bună alegere pe plan profesional. Povestea mea în dispecerat a început în luna mai 2016, când tatăl meu mi-a propus să mă angajez la firma unde era angajat el în acea perioadă. Urma să îi fiu dispecer, dar până la a ajunge unul în adevăratul sens al cuvântului, am trecut prin multe situații neplăcute, având în vedere că am pornit de la 0. Mă mândresc și acum cu faptul că am avut în preajma mea oameni deosebiți, răbdători, respectuoși și înțelegători. Acest lucru m-a făcut să continui și să vreau mai mult de la mine, în fiecare zi.

Reporter: În această meserie te-ai confruntat cu fel și fel de situații. Care a fost cea mai puțin placută și care a fost cel mai mare compromis pe care l-ai făcut pentru meseria asta?
Dispecer: Așa este, pe lângă stres și responsabilitate, în meseria aceasta te lovești de tot felul de situații critice și singura șansa de a rezolva este să iei o decizie benefică pentru toate părțile implicate. Acesta este cel mai greu aspect, faptul că trebuie să îți asumi tot ce faci. Un lucru mai puțin plăcut mi s-a întâmplat chiar la început, când am fost în Belgia la un training și m-am întâlnit cu șoferii cu care urma să lucrez. De la câțiva am înțeles că nu sunt bine-primită, iar unii m-au trimis direct acasă să fac lucruri „de femei”. A fost o perioadă destul de neplăcută, acomodarea a fost dificilă, însă, în final, ne-am împrietenit și cred că fiecare din noi ne-am înțeles locul. Cât despre compromisuri, aș putea spune că timpul meu liber devine, uneori, limitat, întrerupt sau pur și simplu inexistent, dar asta mi-am ales să fac și m-am obișnuit așa, „în priză” mereu!

Reporter: Care a fost cea mai dificilă situație creată de un șofer și cum ai rezolvat-o?
Dispecer: Ultima pe care mi-o amintesc a fost creată de un șofer împătimit al hameiului, cu dorințe ascunse de a conduce în stare de ebrietate și o poftă nebună de ceartă cu poliția din Germania. După multe încercări cu șoferi trimiși la fata locului, kilometri extra și multe telefoane, totul s-a terminat cu bine, a ajuns acasă, de tot!

Reporter: Știm cu toții că există un așa zis „război” între șoferi și dispecerat/dispeceri. Tu cum reusești să împaci ambele tabere pentru ca la finalul zilei să fie toată lumea mulțumită?
Dispecer: „Războiul” acela este doar în mintea noastră. Eu le-am demonstrat de multe ori că suntem o echipă, de câte ori este nevoie le țin partea și sunt înțelegătoare în multe privințe. Uneori îi laud prin cuvinte, dar se întâmplă rar. Însă, de cele mai multe ori, faptele mele vorbesc de la sine. Eu am ales să le fiu colegă, căci șefi sunt peste tot.

Reporter: Din ce în ce mai mulți șoferi români au început să lucreze la companii străine. Vedem exemple în BeNeLux, Germania, Marea Britanie, țările nordice etc. În aceste țări, șoferii fac echipă bună cu dispecerii. Care crezi că este relația ideală a unui șofer cu dispeceratul sau a dispecerului cu șoferul. De ce s-a ajuns ca, la companiile din România, de multe ori, dispecerii să-i subestimeze pe șoferi?
Dispecer: Relația ideală ar fi atunci când dispecerul nu vorbește prea des cu șoferul. Nu, nu glumesc! De-obicei șoferii știu să își facă singuri programul de lucru, să se organizeze ca să ajungă la timp. Un profesionist nu are nevoie de prea multe îndrumări. Dacă simte nevoia, cere altor colegi, nu dispecerilor. Surprinzător, am auzit multe reclamații chiar la adresa dispecerilor-foști soferi. Pentru că aceia se consideră atotștiutori și de acolo apare și subestimarea șoferilor despre care m-ați întrebat. Dorința lor de afirmare, în unele cazuri, este mai presus de orice, din păcate.

„Cred că trebuie să realizăm că unii fără ceilalți, nu putem funcționa!"

Reporter: Crezi că această „ruptură” dintre șoferi și dispeceri se va agrava sau se va vindeca cu trecerea timpului?
Dispecer: Aș prefera să mă gândesc la soluții, cum ne putem face treaba în mod profesionist, cum ne oferim ajutorul reciproc, cum comunicăm și întreținem relația șofer- dispecer. Cred că trebuie să realizăm că unii fără ceilalți, nu putem funcționa.

Reporter: Din mai multe puncte de vedere, meseria de conducător auto și coordonator/dispecer sunt relativ asemănătoare (ex: stres, disponibilitate, flexibilitate etc). Ce te motivează să rămâi în continuare pe acest post, având în vedere dificultățile job-ului tău?
Dispecer: Personal, le văd total diferite. Sigur că stresul este „din partea casei“ pentru ambele job-uri, dar perioadele de concediu nu coincid. Uneori un șofer poate prinde și trei luni dintr-un an ca timp de odihnă și repaus. Știu, mulți vor spune că sunt plecați de lângă familie, dar nici acasă cu laptopul în brațe și telefonul în mână nu se poate considera timp liber cu familia. Fiecare job are plusuri și minusuri. Mie îmi place ce fac, probabil asta este unul din motivele pentru care încă sunt la butoane.

Reporter: Am văzut că ești o persoană foarte activă și implicată în grupul CSPFE.ro (Comunitatea Șoferilor Fără Experiență). Știu că ai pus umărul la dezvoltarea grupului, iar acum comunitatea a devenit un brand printre șoferi. Care crezi că este secretul comunității, cum de a rezistat atât de bine și cum vezi comunitatea în viitor?
Dispecer: Da, am contribuit la dezvoltarea grupului și o voi face în continuare, atât cât îmi permite timpul. Cred foarte mult în ajutorul reciproc și în CSPFE am găsit răspunsuri de fiecare dată când am fost în impas. Acum consider că este de datoria mea să îmi împărtășesc cunoștințele cu toți cei care au nevoie. Comunitatea va rezista atât timp cât există respect între membri, dorința de a învăța lucruri noi și de a fi informați.
Surprinzător, tot în CSPFE am cunoscut mulți oameni frumoși și am reușit să leg prietenii de durată. Toți, șoferi de camion!

Reporter: La începutul lunii august, tu alături de o parte a comunității CSPFE ați participat la festivalul TTA (Truck Tuning Art) din Alba Iulia. Cum ați reușit să vă organizați și să mergeți împreună la acest festival?
Dispecer: Nu degeaba sunt coordonator de transport, eu sunt organizatorul în orice acțiune pe care o facem. Fie că este vorba de campanii de strângere fonduri pentru diferite cazuri, fie ca sunt întâlniri ale echipei, mi-am pus amprenta în orice activitate. Noi formăm și o echipă în spatele a tot ce înseamnă grupul CSPFE și ne-am propus să petrecem timp împreună și în realitate, căci în online suntem conectați în permanență. Întâlnirea CSPFE a fost exact în aceeași perioadă cu TTA, am profitat de coincidență, de locațiile apropiate și am mers împreună să votăm cele mai frumoase camioane. Ne-am simțit extraordinar, am apreciat organizarea show-ului și vom reveni cu drag, la fiecare ediție. Vă mulțumesc și eu pentru interes!

Distribuie:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Te-ar putea interesa şi:

"Șofer de TIR" vs. "Șofer de Camion": O evoluție lingvistică într-o continuă schimbare

"Șofer de TIR" vs. "Șofer de...

În istoria limbajului, observăm adesea cum termenii și expresiile își schimbă semnificația sau sunt folosiți în moduri diferite…
Marvicon: Lider în Inovația Transporturilor Rutiere Europene

Marvicon: Lider în Inovația Transporturilor Rutiere...

Descoperă cum Marvicon revoluționează industria transporturilor europene prin adaptabilitate și inovație continuă.
Industria Transporturilor și Festivalurile din domeniu

Industria Transporturilor și Festivalurile din domeniu

În ciuda provocărilor economice globale, inclusiv a pandemiei care încă își lasă amprenta asupra lumii, industria transporturilor din…