Universitatea din Petroșani, tradiție în excelența academică! Absolvenții cu specializarea „Ingineria transporturilor și a Traficului”, căutați pe piața muncii europene

Într-o lume aflată în permanentă schimbare și dezvoltare, fiecare tânăr absolvent de liceu își dorește să aleagă cea mai potrivită facultate, căci grija pentru a își asigura un viitor îi preocupă chiar și pe cei mai tineri dintre noi. Fiind mereu în pas cu, cerințele de pe piața muncii, mai multe universități din țară au obținut acreditarea unor specializări de avangardă, precum Ingineria Transporturilor și a Traficului.

Universitatea din Petroșani, tradiție în excelența academică!

Într-o lume aflată în permanentă schimbare și dezvoltare, fiecare tânăr absolvent de liceu își dorește să aleagă cea mai potrivită facultate, căci grija pentru a își asigura un viitor îi preocupă chiar și pe cei mai tineri dintre noi. Fiind mereu în pas cu, cerințele de pe piața muncii, mai multe universități din țară au obținut acreditarea unor specializări de avangardă, precum Ingineria Transporturilor și a Traficului. Una dintre universitățile de prestigiu din România, cea din municipiul Petroșani, pregătește cu mult succes, viitorii specialiști din acest domeniu. An de an, tinerii absolvenți de liceu, și nu numai, aleg să urmeze cursurile Facultății de Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi- specializarea Ingineria Transporturilor și a Traficului.

„Absolvenții Universității din Petroșani lucrează în lume ca ingineri, pe toate cele 6 continente, existând o tradiție în acest sens”, susține prof.univ.dr.ing Radu Sorin Mihai, rectorul instituției de învățământ superior.

Absolvenții cu specializarea „Ingineria Transporturilor și a Traficului” devin, de-a lungul studiilor universitare de licență, specialiști căutați pe piața muncii din Uniunea Europeană, căci Universitatea din Petroșani este una dintre cele 10 instituții de învățământ superior din România selectată de Comisia Europeană pentru a face parte din consorțiul Universităților Europene, contribuind astfel la consolidarea Spațiului European al Educației. Universitățile Europene sunt alianțe transnaționale ale unor instituții de învățământ superior din întreaga Uniune Europeană care se aliază în beneficiul studenților, al profesorilor și al societății în ansamblul ei.

În toamna anului 2020, Universitatea din Petroșani și-a câștigat locul în grupul de elită al instituțiilor de învățământ superior selectate de Comisia Europeană pentru a forma un al doilea val de Universități Europene – alianța universitară EURECA-PRO (Detalii și pe link-ul https://www.eurecapro.eu/partner-universities/)

Potrivit rectorului Radu Sorin Mihai, Universitatea din Petroșani are competențe valoroase în domeniul cercetării, proiectării, tehnologiei informației, automaticii și transferului tehnologic prin anumite specializări inteligente de la cele 3 cicluri: licență, masterat și doctorat. În opinia sa, această alianță a Universităților Europene este un mix unic de educație și cercetare trans-disciplinară de nivel superior, care permite studenților și personalului să se concentreze pe mai multe domenii diferite și perspective diferite. „Prin participarea în cadrul consorțiului european EURECA-PRO promovăm calitatea înaltă și excelența în învățământ și cercetare, consolidând legătura dintre predare, cercetare și inovare și transferul de cunoștințe. De asemenea, dezvoltăm programe de studii și proiecte comune în domeniul educației și al cercetării, împreună cu celelalte universități partenere”, declară rectorul Radu Sorin Mihai.

EURECA-PRO înseamnă un consorțiu alcătuit din: Univesitatea din Petroșani, Universitatea din Leon (Spania), Universitatea 0din Leoben (Austria), Univesitatea Tehnică Freiburg (Germania), Universitatea Tehnică din Creta (Grecia), Universitatea Tehnologizată din Silezia (Polonia), Universitatea de Științe Aplicate din Mittweida (Germania), Universitatea din Hasselt (Belgia) și Universitatea Lorraine (Franța). Vorbim despre peste 100.000 de studenți, 15.000 de cadre didactice și 60 departamente/facultăți.

Întrebări și răspunsuri utile

Universitatea din Petroșani a fost mereu un exemplu de bună practică pentru mediul academic din România. Datorită acestui fapt, am decis să vă prezentăm un interviu care conține informații utile pentru cei care doresc o carieră în domeniul Transporturilor, dar și pentru cei care încă caută răspunsuri legate de calea pe care vor să o urmeze în viitor, în ceea ce privește o carieră de succes.

Am discutat cu distinși profesori ai Universității din Petroșani, de la care am aflat răspunsuri la întrebări de interes. Domnul Prof. univ. dr. ing Radu Sorin Mihai este rectorul Universității din Petroșani și a avut amabilitatea să ne răspundă la întrebări. De asemenea, am dialogat și cu domnul Prof. univ. habil. dr. ing. Petrilean Dan Codruț – Prorector proiecte europene, mediul economic, promovarea universității și admitere, dar și cu domnul Conf. univ. dr. ing. Praporgescu Gabriel, profesor al facultății de Ingineria Transporturilor și a Traficului din cadrul Universității din Petroșani.

De ce să aleagă tinerii Universitatea din Petroșani?

Reporter: Domnule Prof.univ.dr.ing Radu Sorin Mihai, vă mulțumim pentru disponibilitate. Considerăm că acest interviu este important pentru cititorii noștri din mai multe puncte de vedere. Așadar, sunteți rectorul Universității din Petroșani și vă rugăm să ne spuneți de ce ar trebui să aleagă tinerii și nu numai, universitatea pe care o conduceți? Rector Radu Sorin Mihai: Universitatea din Petroșani este nu numai o universitate de tradiție, anul viitor aniversăm 75 de ani de funcționare la Petroșani, ci este o universitate a prezentului și a viitorului. Este o universitate europeană, fiind una dintre cele 10 universități din România care face parte dintr-un consorțiu de universități europene. Ne-am adaptat specializările permanent, le adaptăm în funcție de cerințele de pe piața forței de muncă. De asemenea, este o universitate care împletește specializările de tradiție, cum ar fi ingineria mecanică, științele economice, socio-umane, ingineria minieră, topografia, cu specializări de avangardă, cum ar fi ingineria mediului, ingineria transporturilor și a traficului, ingineria sănătății și securității în muncă, cea energetică, automatică.Reporter: Pentru viitor mai pregătiți și alte specializări? Rector Radu Sorin Mihai: Da, în curând, specializările amintite anterior vor fi completate de una nouă: consum și producție responsabilă, specializare pe care o vom dezvolta toate universitățile din consorțiul universitar european, dar și de o specializare de inginerie din domeniul bateriilor sau acumulatorilor pentru automobile. Este o specializare nouă, pe care o demarăm ca pilot, facem în primul rând un master, aici, la Petroșani. Suntem în faza în care depunem dosarul de acreditare la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. Aceste specializări se caută deja și vor fi căutate și în următorii ani, deoarece există o dezvoltare explozivă a automobilelor electrice. În ceea ce privește specializarea Consumul și producția responsabilă, aceasta înseamnă reducerea risipei și gândirea ecologică a tot ceea ce înseamnă producție mondială. Viitorii absolvenți vor avea o gândire durabilă, interdisciplinară, interculturală și sistemică, înfășurată în modul lor natural de funcționare, favorizând o dezvoltare socială prosperă și o economie sănătoasă, dar în același timp va elibera presiunile de mediu.

Proiecte europene și investiții importante în cadrul Universității din Petroșani

Pentru a fi mereu la înălțimea așteptăruilor studenților, dar și a universităților partenere din cadrul consorțiului EURECA-PRO, la Universitatea din Petroșani se derulează mai multe proiecte de modernizare și dotare a laboratoarelor, campusului universitar etc.

Reporter: Domnule Prof. univ. habil. dr. ing. Petrilean Dan Codruț, în ultimii ani s-au făcut mai multe investiții importante la Universitatea din Petroșani. Vă rugăm să ne exemplificați câteva dintre ele și să ne vorbiți și despre proiectele care sunt în desfașurare, mai ales că studenții sunt cei care vor beneficia de ele.
Prorector Petrilean Dan Codruț: În prezent, în cadrul Universității din Petroșani se desfășoară proiecte pe fonduri structurale europene și fonduri guvernamentale. Din punct de vedere al fondurilor structurale, Universitatea din Petroșani este beneficiara proiectului „Reabilitarea și dotarea Universității din Petroșani”, prin care este reabilitat corpul de cladire C din candrul campusului universității (anvelopare, panouri solare, lift) și sunt dotate cele 55 de laboratoare din cadrul instituției de învățământ. Valoarea totală a proiectului este de 3 milioane euro din care 2,5 miliaone de euro sunt alocate dotării cu aparatură specifică de laborator/softuri.

Reporter: Ne puteți spune câteva dintre dotările laboratoarelor din cadrul specializării Ingineria Transporturilor?
Prorector Petrilean Dan Codruț: Da, iată câteva exemple care privesc specializarea Ingineria Transportului și a Traficlului: cameră cu termoviziune infraroșu, stand modular pentru testarea motoarelor diesel cu accesorii, stand modular pentru testarea motoarelor otto în 4 timpi și accesorii, instrument portabil pentru măsurarea gradului de înnegrire, aparat de determinare a conductivității termice, stand didactic pentru curgerea fluidelor, instrumente de măsurare diferențială totale și absolute, debitmetru ultrasonic pentru măsurarea debitelor de gaze și lichide.

Reporter: Din fonduri guvernamentale ce investiții sunt în derulare sau urmează să fie derulate?
Prorector Petrilean Dan Codruț: Din punctul de vedere al fondurilor guvernamentale, prin Compania Națională de Investiții se va derula proiectul „Reabilitare și modernizare, extindere și dotare Complex Sportiv Știința Petroșani”, care finalizează modernizarea bazei sportive din cadrul campusului Universității, construirea unei săli de sport modulare care să poată organiza competiții în sala de handbal, baschet, volei, tenis de masă și tenis de camp. Aactuala sală va fi demolată. De asemenea, va fi modernizat stadionul de rugby, va avea nocturnă, tribune cu 3.000 de locuri. Având în vedere tradiţia existentă în zonă cu privire la exercitarea de activităţi sportive, în special rugby/fotbal de către studenţii universităţii şi rezultatele sportive foarte bune obţinute de aceștia, se impunea crearea unor condiţii propice mult superioare celor existente, atât în ceea ce privește factorii tehnico – tactici, cât și a pregătirii fizice a elevilor și studentilor/sportivilor în acest sens.

Reporter: În ce constă investiția aceasta?
Prorector Petrilean Dan Codruț: Investiţia constă în construirea unui complex sportiv conform standardelor moderne format din: clădire minihotel cu un număr de minimum 60 unităţi de cazare; modernizare şi extindere teren de rugby/fotbal/atletism cu un număr de minimum 3000 locuri în tribună, tabelă electronică și nocturnă; construcţie sală de sport, care să poată găzdui competiţii de handbal, volei, baschet, minifotbal; modernizarea vechii Săli de sport şi amenajarea unei săli de forță în aceasta; crearea condițiilor de refacere a sportivilor prin dotarea cu aparatură, bazin de refacere și saună; două terenuri de tenis.

Studiile în domeniul Ingineriei Transporturilor îl ajută pe absolvent să se dezvolte profesional

Reporter: Domnule Conf.univ.dr.ing. Praporgescu Gabriel, în cadrul facultății predați mai multe materii, aveți o vastă experiență profesională. În opinia dumneavoastră, un angajat, fie el șofer, dispecer, planificator etc, pe lângă practică și informațiile acumulate la locul de muncă, mai are el nevoie și de informațiile pe care le poate acumula ca și participant la cursurile facultății de Ingineria Transporturilor și a Traficului? Profesor universitar Gabriel Praporgescu: În mod cert un student, mai ales dacă este angajat, prin parcurgerea cursurilor de la programele de studii din cadrul facultății de Ingineria Transporturilor și a Traficului acumulează cunoștințe, competențe și aptitudini care îl vor ajuta să se dezvolte profesional și să acceadă la funcții corespunzătoare pregătirii! La Programul de studii de licență Ingineria Transporturilor și a Traficului predau disciplinele „Mașini și instalații pentru manipularea mărfurilor” și „Logistica transporturilor”, iar la Programul de studii de master disciplina „Modelarea traficului rutier”.

Nu uitati: detalii despre oferta de studii universitare de licență, master sau doctorat la Universitatea din Petroșani găsiți accesând link-ul: https://www.upet.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn

Te-ar putea interesa şi:

Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Alimentația și Sedentarismul la Șoferi

Profesia de șofer profesionist vine, de multe ori, la pachet cu mai multe compromisuri pe care le face șoferul, iar…
Șoferi vs. Dispeceri - interviu

Șoferi vs. Dispeceri - interviu

Adina Iuliana Ioniță : „«Războiul» acela între dispeceri și șoferi este doar în mintea noastră! Eu am ales să le…
Universitatea din Petroșani, tradiție în excelența academică! Absolvenții cu specializarea „Ingineria transporturilor și a Traficului”, căutați pe piața muncii europene

Universitatea din Petroșani, tradiție în excelența academică! Absolvenții...

Într-o lume aflată în permanentă schimbare și dezvoltare, fiecare tânăr absolvent de liceu își dorește să aleagă cea mai potrivită…