Operele artistului Alexandru Miclea vor putea fi admirate în perioada 8-10 august 2025, la Truck Tuning Art, în Cetatea Alba Carolina din municipiul Alba Iulia. An de an, pasionații de tuning auto-acțiunea de a îmbunătăți, regla și perfecționa aspecte funcționale sau estetice ale mașinii-se reunesc la Alba Iulia în cadrul celui ami important festival din acest domeniu.
Truck Tuning Art înseamnă zeci de camioane tunate, adevărate opere de artă, rezultatul a foarte multe ore de muncă! De „tunarea" camioanelor se ocupă artiști pasionați și foarte pricepuți, iar mai jos veți lectura povestea unuia dintre ei: Alexandru Miclea.
În fiecare an, Truck Tuning Art transformă Cetatea Alba Carolina într-un adevărat spectacol. Acest festival unic din România aduce laolaltă șoferi, pasionați de tuning, antreprenori din industria transporturilor, dar și proprietarii camioanelor expuse publicului larg. Pe lângă expoziția impresionantă de camioane tunate, evenimentul include concursuri și momente de socializare pentru toți cei implicați în acest festival.
An de an, publicul are parte de tot mai multe camioane sofisticate, pe care le poate admira îndeaproape, nu doar pe rețelele de socializare. În spatele fiecărui camion personalizat se află o muncă titanică din partea tuturor, de la șoferii care le conduc și le apreciează, la mecanici, până la proprietarii acestora, care ajung să cheltuiască, în unele cazuri, zeci de mii de euro. O altă categorie de persoane care pun umărul în crearea tuturor acestor camioane, dar despre care nu se vorbește prea mult, sunt artiștii.
Da, sunt și artiști în toată această ecuație; ei fac ca aceste festivaluri să fie mai valoroase și să se diferențieze de la an la an!
Unul dintre acești artiști este Alexandru Miclea. În acest interviu, vom descoperi ce înseamnă pentru el timpul petrecut printre camioane, dar și cum a ajuns să expună artă pe niște „fiare pe roți”!
Reporter: Care a fost drumul tău de artist spre domeniul transporturilor și cum a fost prima lucrare pe un camion?
Alexandra Miclea: Cred că pot spune că am cochetat încă din adolescență cu aerografia, însă prima lucrare pe un camion a fost cea pe camionul celor de la MondoTrans ”Hulk”. În aceeași perioadă a luat naștere și ideea de DreamTeamGarage ”A” care urma să fie un loc în care orice pasionat din această ”lume” vastă a trucking-ului să își poată customiza camionul după bunul plac. Totul s-a întâmplat cu șase ani în urmă și nu a fost un succes imediat, eu mai având mult de exersat… noi mai având multe de învățat. Astăzi, la șase ani de atunci, pot spune că am reușit în proporție de 90% să oferim clienților un loc în care să poată customiza un camion de la a la z.
Reporter: Cum te simți când vezi lucrările expuse în cadrul unui festival precum Truck Tuning Art? Care este impactul pe care îl are acest tip de eveniment asupra persoanei tale ca și artist?
Alexandru Miclea: TTA, din punctul meu de vedere, este festivalul în care sentimentele, euforia, extazul și satisfacția sunt definite diferit față de orice alt eveniment la care îmi sunt expuse lucrările și la care și particip. Ca oricare alt artist pot spune că ”remunerația” cea mai importantă este feedback-ul pe care îl primesc de la cei care îmi privesc lucrările. Pentru mine acele experiențe de viață, acele trăiri sunt ceea ce eu definesc a fi amintiri. Pentru că nu există modalitate fără cusur de a imortaliza aceste momente pe care le numim amintiri, însă probabil sunt mult mai mult de atât.
Reporter: Cum consideri evoluția festivalurilor de acest tip în România? Crezi că ne apropiem de țări care au o istorie mai îndelungată în organizarea de festivaluri de camioane?
Alexandru Miclea: Consider că în România există o evoluție continuă în această direcție și de la an la an suntem tot mai buni. De la an la an sunt tot mai mulți pasionați de camioane care doresc să își customizeze vehiculele la un nivel din ce în ce mai înalt. Cred că deja am depășit unele țări cu istorie în organizarea evenimentelor de genul, prin ceea ce s-a întâmplat la TTA în 2024. Consider că până la a ajunge la nivelul evenimentelor de top din Europa, cum ar fi Truck Star, Powertruck sau cel de la Ciney, mai avem puțin de muncă, însă avem potențial, ceea ce consider că este un factor foarte important.

Reporter: Cât de implicați sunt proprietarii camioanelor în proiect? Va consultati sau îți lasă libertate totală în crearea picturilor?
Alexandru Miclea: Diferă de la client la client, sunt proprietari care sunt foarte implicați în proiecte și există o consultanță continuă dacă îi pot spune astfel și sunt și proprietari care după alegera temei, îmi lasă libertatea de a creea, de a concepe și proiecta acele camioane pe care eu le numesc complete și care sunt modificate și vopsite/pictate după viziunea mea, camioane pe care eu le consider și camioanele care mă reprezintă cel mai mult.
Reporter: Care a fost cel mai costisitor proiect la care ai participat?
Alexandru Miclea: Cel mai costisitor proiect pentru noi este ”melcul”, acel Renault Premium de la Troaca de Aur, și spun asta pentru că acest proiect este o investiție oarecum comună. Au fost sponsori care au investit, a fost Vlad Pandele fondatorul Troaca de Aur care a investit și am fost noi, cei de la DreamTeamGarage ”A” care am investit. Dar, ca și costuri totale pentru client, cel mai costisitor proiect este un proiect pe care îl am în lucru, este vorba despre acel tandem longline Scania de la Viking din Suedia, care are ca tema filmul Lista lui Schindler. E un proiect ce va trece de 130.000 de euro investiție în finisaje exterioare.
Reporter: Practic, tu ești o persoană care are o legătură cu industria transporturilor prin munca și talentul tău de a picta aceste camioane. Cum percepi industria transporturilor din România?
Alexandru Miclea: Strict un punct de vedere propriu asupra întregului sistem al transporturilor ar fi că toată această industrie scârțâie în acest moment din cauza legislației, din cauza unor decizii oarecum ”proaste”, daca le pot numi așa. Dar, cum nu sunt un cunoscător a tot ceea ce însemnă această industrie, pot spune doar că scârțâie și ar cam trebui unsă. Statul român nu a învățat încă să colaboreze cu anteprenorii și se așteaptă doar ca ei să lucreze pentru el și asta este valabilă în aproape toate domeniile.
Reporter: Ce lucrări ne pregătești pentru acest an, dacă poți da din casă înainte de a le expune la festival?
Alexandru Miclea: Legat de ceea ce pregatim pentru 2025 pot spune pentru început că în acest an ne-am propus să ne autodepășim și să venim în vară cu un nou concept de aerografie și body-painting în lumea cmioanelor. Vom creea primul camion din lume vopsit Vantablack, sau cel puțin vom încerca să atingem acel negru mat absolut cu o absorbție a luminii de peste 90%. Este vorba de un Man tgx care va avea și un spate custom asemănător Premiumului de anul trecut. Va fi tot o lucrare inedită și acel camion al artiștilor care a devenit viral înainte de a începe să lucrez efectiv la el, camion pe care vor fi pictați artiști celebri din lumea muzicii de petrecere. Și mai pregătim câteva surprize, însă cum am spus, vrem să ne autodepășim în acest an și vom avea și câteva surprize pentru public.
Reporter: Cu ce provocări te confrunți în acest domeniu pana ajungi ca lucrările tale să fie expuse la aceste festivaluri?
Alexandru Miclea: Nu cred că pot numi aceste hopuri provocări, însă atunci când o lucrare pleacă de la nivel de proiectare și până ajunge la prima expoziție, este o întreagă aventură, daca o pot numi așa. Cea mai mare provocare este să termini totul la timp și asta te obligă uneori să îți împingi limitele la maximum și ca în oricare altă industrie și aici există imprevizibilul, însă când pui suflet și iubești ceea ce faci, nu are cum să nu îți iasă!
Reporter: Cât timp durează până când un camion ajunge la stadiul final al proiectului?
Alexandru Miclea: Timpul de execuție diferă de la proiect la proiect. La fel ca și costurile, timpul de execuție se bazează pe trei factori: complexitate, dimensiune, buget. Fie că vorbim de o vopsea, fie că vorbim de construirea unei componente custom (bara,carenaje, bullbar etc.).